O nama

Javno komunalno preduzeće “SAVA” Pećinci je osnovano Odlukom Skupštine Opštine Pećinci 1991 godine, a radi obezbeđenja trajnog obavljanja delatnosti od opšteg interesa i urednog zadovoljavanja potreba korisnika proizvoda i usluga, razvoja i unapređivanja obavljanja delatnosti od opšeg interesa.

Uštedite pare na grejanju: evo 15 saveta za vas

Uštedite

Uštedite pare na grejanju – Svakom od nas je teško da spoji kraj s krajem i izbori se s velikim troškovima života, a zimi su ti troškovi još veći zbog grejanja.

Budući da stiže zima i da je prilično zahladnelo, grejanje će biti novi udar na kućni budžet. Ako, zbog neadekvatno izgrađenog prostora ili nečeg drugog, gubite toplotu, vreme je da to promenite na najjednostavniji mogući način.

Toplota se u domaćinstvima najčešće gubi kroz neadekvatna vrata ili prozore, a to možete proveriti jednostavnim testom. Otvorite prozor ili vrata, na okvir stavite list papira pa zatvorite, ako papir možete da izvučete lako, znači da postoji prostor za gubitak toplote.

KAKO DA: Ugrejete stan bez plaćanja struje (VIDEO)

Uz ovih 15 trikova toplota se neće gubiti iz vašeg doma:

 

 • Zaptivanje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rešavanje izlaska toplote. Gumenu traku za zaptivanje možete da nabavite veoma jeftino na svakom koraku a ušteda će biti svakako mnogo veća nego uloženi novac.
 • Za prvu pomoć poslužiće ćebe ili prostirka pod vratima ili prozorom, ali tada će toplota odlaziti sa strane i na vrhu.
 • Ugradnja automatskog termostata na radijatore, je takođe mera uštede jer održava temperaturu prostora na istom nivou.
 • Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite reflektujuću foliju. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor.
 • Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom vazduhu da izlazi kroz prozor. Radijatore nemojte zaklanjati zavesama ili nameštajem jer to onemogućava širenje toplote u prostoru.
 • Dobro je i staviti dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, na primer stiropor.
 • Izbegavajte držanje prozora i balkonskih vrata “na kip” jer će vam tako toplota izlaziti. Umesto toga možete da provetrite prostor nekoliko puta na dan po pet minuta, da bi ste održali kvalitet vazduha unutra prostora.
 • Spustite spoljne i unutrašnje roletne i toplota će se duže zadržati u prostoru.
 • Ako je napolju sunčano, razmaknite zavese da bi toplota sunca ulazila u prostoriju.
 • Ako u kući imate dimnjake koje koristite povremeno, bilo bi dobro da ih zatvorite, jer je nekorišćeni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koji ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 % energije potrebne za zagrevanje prostora.
Ugradnja novog kotla za daljinsko grejanje
 • Ako vam je kotao za centralno grejanje u hladnom prostoru kuće, bilo bi dobro da cevi toplotno izolujete posebnim navlakama.
 • Puno energije se troši zagrevanjem hladnog prostora, pokušajte da držite temperaturu podjednakom, tokom dana oko 20, a noću 15 stepeni.
 • Na pločice ili parket stavite tepih, biće vam toplije za noge, a to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprečavati prodor hladnog vazduha iz poda.
 • Nakon završetka pečenja ostavite vrata rerne otvorenim, ovo je izvor toplote koji treba iskoristiti.
 • Za vreme jakih hladnoća na prozore možete staviti plastičnu foliju s mehurićima, popularnu pucketavu foliju, ona će pomoći da više toplote ostane u prostoru.
Upravljanje grejanjem

Na kraju bonus savet:  proverite gde gubite energiju. Pregled kuće ili stana infracrvenom termografijom je danas dostupno i pokazuje vam na kojim se mestima gubi najviše toplotne energije.

Zapamtite ! Kuća bez toplotne izolacije je kao „rupa bez dna“ jer se energija pri zagrevanju ili hlađenju prostora uzaludno gubi.  Trošak stavljanja fasade sa toplotnom izolacijom na kuću nije mali, ali se isplati. Za nekoliko godina vratićete uloženi novac jer će se potrošnja energije smanjiti između 40 i 60 %